19 Haziran 2011 Pazar

ANKARALI, ZEYNEP CEMALİ

Çılgın Babam ve Patenli Kız gibi çok sevilen kitaplarıyla edebiyatımızda derin bir iz bırakan Zeynep Cemali, aramızdan ayrılmadan tamamladığı bu son romanında, sıradan insanların sıra dışı öykülerini anlatıyor. Çocukluk ve gençlik arasındaki gelgitlerle kurguladığı kitabında, her yaştan okurlarını meyve ağaçları, çiçek seraları ve doğa sevgisiyle sarmalanan aile ilişkilerine götürüyor. Toplumumuzun kanayan yaralarına, gerçekçi ama karamsarlıktan uzak, duyarlı anlatımıyla değinen usta yazar; ayrımcılık, önyargılar, gelenekler, töre, eğitim hakkı, kadının toplumsal yeri gibi güncel birçok temaya cesaretle dokunuyor.
Çevreci, idealist bir ana babanın kızı olan Doğa, işlettikleri botanik bahçesinde karşılaştığı yaşlı bir kadın sayesinde ailesinin sırlarla dolu geçmişini merak etmeye başlar.
Doğa, zamanla zincirin halkalarını birleştirdikçe, büyük büyükbabasıyla 1940’larda başlayan hikâyede boyutlanır. Doğa her geçen gün, babası ve amcası arasındaki soğukluğun nedenlerini daha iyi anlarken, gizemli Ankaralı hakkındaki gerçekler de aydınlanır.

11 yorum:

  1. Kitabın konusu: Doğa ve ailesi bir botanik bahçesine sahipler. Bu bahçede çeşitli bitkilerle birlikte güzel ve mutlu bir hayatları var. Birgün botanik bahçesi hakkında TV'de bir program yapılıyor ve bahçeye gelen kişilerin sayısında artış oluyor. Birgün esrarengiz bir kadın gelip Doğa'yla botanik bahçesini geziyor. Birbirini izleyen tesadüfler bu kadının Doğa'nın esas babaannesi olduğunu ortya çıkarıyor. Doğa'nın dedesi Ahmet'in ilk karısı ve Cavit ile Vahit'in anneleri olan Fatma Gürgen yıllar önce kaybettiği ailesine kavuşuyor.

    Karakterler: Doğa, babası Cavit, annesi Jale Pehlivaoğlu. Doğa'nın amcası Vahit, kuzenleri Tuna, Sude ve Buse. Doğa'nın dedesi Ahmet ve babaanneleri Hasibe ve Fatma. Dursun Efendi ve kızı Safiye ise Pehlivanoğlu ailesinin eski dostlarıdır.

    Kitabı okurken Fatma Gürgen'in yıllarca çocuklarının hasretini çekmesi beni çok duygulandırdı. Ahmet Pehlivanoğlu'nun ve inadı yüzünden çocuklar annesiz büyümüşler.

    En çok Fatma Gürgen'in kız yurdu yaparak okumak isteyenlere yardımcı olmasını, Asya'nın babasını ikna ederek yanında okutması, asıl mesleği hemşirelik olan Ankaralı'nın Anadolu'yu gezerek insanlara yardımcı olması en güzel bölümlerdi. Etkilendiğim cümle Fatma Gürgen'in ilk karşılaşmalarında Doğa'ya "ben yalnızca uyarmıştım. Kızma bademim" demesi. Çünkü Doğa'ya babasının söylediği bu kelimeyi Ankaralı da kullanıyor.

    Kitabı çok beğendim, eleştirmek istemiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Eleştirmek hem iyi hemde kötü anlamda olabilir. Ben iyi anlamda eleştirmek istiyorum. Çünkü bu kitap bu yaz okuyup en çok beğendiğim kitap. Zeynep CEMALİ gibi güçlü bir kalemden güçlü bir kitap. 'ANKARALI' romanı o kadar sürükleyici bir kitap ki okurken sayfaların nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz. Kitabın sonu da ortaları kadar çarpıcı. Kitapta en çok beğendiğim cümlelerse bazı bölümlerin sonuna yazdığı anlamlı kısımlar, aile bağları hakkında önemli yazılar. Kitap güçlü hikayesi ve güçlü yazarıyla harika bir roman.

    YanıtlaSil
  3. Ben bu kitabi cok begendim. Konusu cok farkli ve anlatimi okuyucuyu hic sıkmıyor.Ama ben kitabin ana karakteri olan Doga'yi hic sevmedim. Cunku hem onyargili hem de herkese kusur buluyordu. Ama kitabin geneli surukleyici ve guzeldi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yaz okuduğum en güzel ve en sürükleyici roman, ANKARALI... Eşsiz hikayesi ve anlatımını çok çok beğendim. Keşke Zeynep Cemali de aramızdan ayrılmadan önce bize ANKARALI gibi birkaç eşsiz roman daha sunabilseydi...

    YanıtlaSil
  5. Zeynep cemalinin yazdığı Ankaralı adlı kitap sürükleyici anlatımıyla beni çok etkiledi. kitabın kahramanı annesiyle babasının bir botanik bahçe işletmecisi olduğu Doğa kitabın içinde değişik öyküler yer alıyor.

    YanıtlaSil
  6. Bu kitaba bayıldığımı söyleyemem, ama yinede güzel, hoş bir kitap. Konusu beni içine çekmedi, bitirmekte zorlandım.

    YanıtlaSil
  7. evet biraz sıkıcı olabilirdi ama güzel bir kitaptı. okumaktan zevk aldığım kitaplar arasında keşke o botanik bahçede bende olsaydım.

    YanıtlaSil
  8. Bu kitap bir sır perdesi gibi. Çözülmeyi bekleyen sorular var. Hep yeni bir sürpriz ortaya çıkıyor. Kitabın başları biraz sıkıcı ama sonradan heyecanlı hale geliyor.

    YanıtlaSil
  9. sürükleyici ve güzel bir kıtaptı ve anlatımı benim cok rahatlıkla anlayabilecegim sadelikteydi kitabı okurken bir sonraki sayfada ne olacagını gercekten cok merak ettim ve kısa sürede bitirdim.

    YanıtlaSil