19 Haziran 2011 Pazar

GELECEĞİ GÖRME ORTAKLIĞI, TOLGA GÜMÜŞAY

Ülkemizin genç yazarlarından Tolga Gümüşay, yine Günışığı Kitaplığı'ndan yayımlanan ilk gençlik romanı "6 Yıl Tam Pansiyon"un ardından bu kez çocuklar için öyküler kaleme aldı. Gerçek yaşamdan ustaca gözlemlenen ayrıntılarla bezeli dokuz öykü, yalın kurguları ve beklenmedik sonlarıyla okuru şaşırtan sürprizler sunuyor. Çizgi roman karelerinin yer aldığı öykü kapaklarıyla, 8-12 yaş arasındaki çocukların beğenisini kazanacak bu ilginç öykü kitabı, aynı zamanda onların okuma alışkanlığı edinmelerine de katkıda bulunacak.
Tolga Gümüşay'ın çocuklar için kaleme aldığı öyküler, sevgi, arkadaşlık, hoşgörü, okul, aile, yoksulluk, sevdiklerini yitirmek ve yatılı yaşamı gibi gündelik hayata ilişkin pek çok kavramı bir araya getiriyor.

10 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu kitapta dokuz farklı hikaye var. Bu hikayelerin hepsi de birbirinden güzel ve anlamlıydı. Büyük bir zevkle okudum. En çok “Sihirli Kalemler” öyküsünü beğendim.

    1.öykü-Tavuk Göğsü: İki ilkokul öğrencisinin canı tatlı yemek ister ama paraları yetmez. Küçükken fakir olduğu için hiçbir yiyeceği alamayan ressam onları farkeder ve pastanede tatlı ısmarlar. Çocuklara içinde yemek resimlerinin olduğu bir defter gösterir. Fakirken yiyemediği ve resmini çizdiği bu yemekleri ressam olup para kazandığında alıp yediğini anlatır.

    2.öykü-3'ü 1 Arada: Ege, Arda ve Alp çok yakın sınıf arkadaşıdır, birbirlerinden hiç ayrılmazlar. Bu arkadaşların arasına sınıfa yeni gelen, Alp'in aile dostlarının kızı Melek girer. Melek güzel bir kızdır, gruptaki diğer erkekler onu beğenirler. Arda, Melek'in gruba girmesine karşı çıkar. Ama Melek kendini bir şekilde kabul ettirir. Melek bir erkek arkadaş bularak gruptan ayrılmak isteyince diğerleri çok üzülür.

    YanıtlaSil
  3. 3.öykü-Bostan Seltiks: Caner ve Bora aynı yazlıkta oturan iki arkadaştır. Caner'in annesi düzenli ve kurallı birisidir. Caner bu durumdan şikayetçidir. Bora'nın annesi ise rahat bir insandır, Bora'yı hiç sıkmamaktadır. Caner annesiyle kavga ettiği bir gün Bora'lara gider. Öğle saatinde denize gitmeye karar verirler. Caner kıyıdan açılarak yüzer, yorulur ve geri dönemez. Boğulma tehlikesi geçirir. O sırada kıyıya at arabasıyla karpuz satan Bostan Seltiks dedikleri yaşlı çiftçi gelir. Caner’in kurtulmasını sağlar.

    4.öykü-Dijital Kamera: Ailesinden doğum günü hediyesi olarak dijital kamera isteyen, film çekmeye meraklı bir çocuk vardır. Evlerinin karşısında oturan yaşlı kadının hayatını film yapmaya karar verir. Kamerasını onun evine ayarlayarak bütün gün kayıt yapar. Birgün yaşlı kadının kızı ve erkek arkadaşı eve gelir, kadını tehdit etmeye başlarlar ve kadını öldürürler. Çocuk tüm bu olanları kamerasına kaydetmiştir. Katiller onu kaçırlar. Çocuk zekice bir planla hırsızları yakalatır.

    YanıtlaSil
  4. 5.öykü-Tiktak: Can on yaşındadır ve aynı mahalleden Erdal ve Asım abilerinin gözüne girmek için herşeyi yapmaya hazırdır. Birlikte bodrum katında oynadıkları Tiktak adlı tahtadan bir futbol oyunu vardır. Bir gün Erdal ve Asım, Can'ı kullanarak karpuz çaldırırlar. Karpuzcu Can'ı yakalar, Asım ve Erdal onu tanımadığını söylerler. Can bu duruma çok bozulur. Onlar için önemsiz olduğunu farkeder.

    6.öykü-Sihirli Kalemler: Ece, ailesi ve dedesiyle aynı evde yaşamaktadır. Dedesi sık sık ney çalar. Ece'nin ertesi gün sınavı vardır. Dedesi Ece'ye her sınav öncesi bir kurşun kalem verip bu sihirli kalemle soruları kolayca yanıtlayacağını söyler. Ece okuldan eve döndüğünde dedesi ile annesinin hastaneye gittiğini öğrenir. Ece hastaneye gider ama dedesinin öldüğünü öğrenir. Dedesinin Ece’ye bıraktığı sandıktan yüzlerce kurşun kalem çıkar. Ece ömür boyu gireceği tüm sınavlar için sihirli kalemlere sahp olmuştur.

    7.öykü- Geleceği Görme Ortaklığı: Winnie Ali, Hortlak Meriç ve Koko Gökhan yatılı okulda aynı odada kalmaktadır. Hortlak Meriç geceleri uykusunda sayıklar. Rüyasında okulu kırmayı düşünen bir grubun Zühtü Hoca tarafından yakaladığını görür. Ertesi gün olay gerçekleşince Meriç'in medyumluk özelliğinden faydalanmaya karar verirler. Sınav soruları ve maç sonuçlarını tahmin etmeye çalışırlar. Bahis oynarlar ve tüm paralarını Meriç’in gördüğü yanlış skora yatırıp kaybederler.

    YanıtlaSil
  5. 8.öykü- Yatakhane Yoklaması: Marmarisli öğretmen Erzurum’da yatılı bir okulda öğretmenlik yapmaktadır. Soğuk bir günde ailesinden uzakta tek başına doğum gününü kutlamaktadır. O gece nöbetçidir. Liselilerin koğuşundan sesler gelidiğini duyar. Onlara kızmak üzere koğuşa girdiğinde çocuklar ona sürpriz yaparak doğum gününü kutlarlar.

    9.öykü- Madam’ın Vasiyeti: Mesut, Mustafa ve Yasin mahalle arkadaşıdır. Yasin; zeka özürlü annesi, kız kardeşi ve alkolik babasıyla fakir bir hayat yaşamaktadır. Birgün arkadaşları ile top oynarken cam kırarlar. Topları ölen Ermeni madamın evine kaçmıştır. Yasin evden topu alırken çarptığı çerçevenin içinden Madam’ın vasiyeti çıkar. Madam bu zarfı bulan kişiden bazı kişileri bulmasını ve onlara para vermesini istemektedir. Yasin dürüst biri olarak paralara dokunmaz. Vasiyetin son maddesi 2 fakir öğrencinin yatılı okutulmasıdır. Yasin de kendisi ve kardeşini sefaletten kurtararak Madam’ın vasiyetini gerçekleştirir.

    YanıtlaSil
  6. Geleceği görme ortaklığı kitabındaki tüm öyküler çok çarpıcı. Ben tüm öyküleri sırayla yazmaktansa geneli hakkında konuşmayı daha doğru buluyorum. Tüm öykülerdeki olayların gerçekçi olması onlara ayrı bir şekil kazandırıyor. Tüm hikayeler güzel fakat beni en çok son hikaye etkiledi 'Madamın Vasiyeti'. Diğer öykülere göre bu hikaye çok sıradışı. Çünkü okumakta zorluk çeken iki kardeşten birinin tesadüfe bulduğu bir vasiyet hayatlarını değişmesine yardımcı oluyor. Geriye kalan hikayelerse bu kadar sıradışı değil diğerlerinde de değişik olaylar oluyor fakat bence en güzeli son hikaye. Sonuç olarak kitabın geneli çok güzel.

    YanıtlaSil
  7. Bence en eğlencelisi ''Madam'ın Vasiyeti'' öyküsüydü,çünkü çok gizemliydi ve Yasin bencilce davranmadı.

    YanıtlaSil
  8. Kitap eğlenceli ve bir o kadar da ders vericiydi. Yazar cümleleri kolay alaşılabilir yazmış. Bu ise kitabın kolay anlaşılmasını sağlıyordu. Çok hoşuma giden bir kitaptı. Okumamış olan arkadaşlarıma da tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil