19 Haziran 2011 Pazar

İSTEK OKULLARI 2011 İLKÖĞRETİM YAZ OKUMA PROGRAMI KİTAPÇIĞI

Yaz Okuma Programının Amacı Nedir?

Bu çalışmanın en önemli amacı; gelecek yıla daha hazır olarak başlamanızı, önümüzdeki yıl daha başarılı olmanızı sağlamaktır. Bunun yanında;  okuma yeteneği, yazma yeteneği, dil bilgisi yeteneği, sözcük bilgisi, testte başarı, okumaktan keyif alma gibi önemli kazanımlara ulaşabilmeniz de programın hedeflerindendir.

Yaz Okuma Programı Nasıl Uygulanacaktır?
Sizin için hazırlanan ve  on kitaptan oluşan “Yaz Okuma Kitapları Kataloğu”ndan  en az  üç kitap seçerek bu kitapları okumanızı; sonra da bu kitaplardan biri ile ilgili proje hazırlamanızı bekliyoruz.

Kitap okurken izlemeniz gereken stratejiler:

Tahmin etme
Okumayı geliştirmenin eğlenceli yollarından biri de dedektiflik oynamak, bir sonraki adımda ne olacağını tahmin etmeye çalışmaktır. “Karakter ne yapacak, olay nasıl gelişecek, sonuçlanacak?” gibi soruları sıkça sorup tahminini bir yapışkanlı kâğıda yazıp sonradan kontrol edebilirsin. Tahminlerini, neden ve hangi ipuçlarına dayanarak bu tahminleri yaptığını aynı eseri okuyan arkadaşlarınla karşılaştırabilir ve tartışabilirsin.

Okumadan önceki sorgulamalar
Kitabın bir bölümünü okumaya başlamadan önce o bölümde yanıtlanacağını düşündüğünüz sorular yaratın. Bunun için kitabın kapağını, bölümün adını kullanabilirsiniz.

Okuma sırasında sorgulama
Kitabı okudukça akılda  soru işaretleri oluşması, olağan bir şeydir. Okuma sonunda hâlâ  yanıtlanmayan sorular varsa bunları kitabı okuyan arkadaşlarınızla tartışabilir  ve öğretmenlerinizle paylaşabilirsiniz.

Tekrardan okumak
Bazı okurlar bir kez okuyarak her şeyi anlamayabilirler. Bir bölümü okudunuz ve aklınız karıştıysa, küçük bir bölüm bile olsa aklınızı karıştıran, tekrar okuyun. Bu, çoğunlukla daha önce anlamadığınız metni daha açık ve rahat anlamanızı sağlayacaktır.

Sözcük kontrolü
Okumanın güzel yanlarından biri de söz varlığımızı zenginleştirmesidir. Okuma sırasında anlamını bilmediğiniz bir sözcükle karşılaşırsanız ya hemen o an ya da kâğıda yazıp daha sonra sözlükten bakarsınız. Yeni öğrendiğiniz sözcüklerin listesini tutarsanız böylece söz varlığınız zenginleşecek ve bu, gelecek okumalarda daha iyi anlamanız için yardımcı olacaktır.

Sesli okuma
Sesli okuma, okuma becerilerinizi geliştirmenizde önemlidir. Dikkatinizi çeken bir bölümü ya kendi kendinize ya da birine okumanın, okumanız ve anlamanız üzerinde yarattığı farka şaşıracaksınız. Bu teknikle karışık, etkileyici veya ilginç bulduğunuz her şeyi başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

Gözünde canlandırmak
Okuduğunuz şeylerin kafanızda zihinsel bir resmini çizmeye çalışmalısınız. Okuduklarınızı gözünüzde canlandırırsanız, kitabınız daha ilginç hale gelecektir. Bunu, kafanınızın içindeki bir televizyon dizisi gibi düşünebilirsiniz.

Bağlantı kurmak 
Okuduğunuz olaylarla yaşamınız ya da tanık olduğunuz yaşamlar arasında bağlantılar kurmaya çalışınız. Bu teknik, hem kitabın daha iyi anlaşılmasını sağlayacak hem de sizlere kendinizi daha iyi tanıma, belki de sorgulama fırsatı verecektir.


Günlük Tutma
Okuma süresince kitapla ilgili düşüncelerini, aklına takılan soruları, sözcükleri ve en beğendiğin bölüm ya da sözleri yazabileceğin bir günlük tutabilirsin. Bu, okumanı değerlendirmenin ve gözlemlemenin en iyi yollarından biridir. Aynı zamanda size düşüncelerini daha sonra başkalarıyla paylaşma şansı verir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder