19 Haziran 2011 Pazar

YAŞLI ADAM VE DENİZ, ERNEST HEMINGWAY

Yaşlı bir Kübalı balıkçının açık denizde Gulf Stream’e kapılmış olarak dev bir kılıçbalığıyla olan can yakıcı mücadelesi son derece sade ve kuvvetli kelimelerle anlatılıyor. Bu hikâyesiyle Hemingway, yenilgiye karşı cesaret, kayba karşı şahsi başarı temasını kendine has modern üslubuyla yeni baştan heykelleştirmiştir.

6 yorum:

  1. Kitabın konusu: Yaşlı balıkçı Santiago 84 gündür balık avlayamadığı için kendisini işe yaramaz hissetmektedir. Büyük bir balık avlayarak hem köydekilere hem de Manolin'e eski gücünü yitirmediğini ispatlamak istemektedir. Bir gün her türlü tehlikeyi göze alarak oldukça açılır ve şimdiye kadar karşılaşmadığı büyük bir kılıçbalığı yakalar. Günlerce kılıçbalığı ile aç, susuz ve uykusuz mücadele edip sonunda kazanır. Kılıçbalığını kayığın kenarına bağlayıp geri dönerken birçok köpek balığının saldırısına uğrar ve köpek balıkları kılıçbalığını yer bitirir. Santiago köye balığın büyük kılçığı ile döner ve çok üzülür.

    Kahramanlar: Yaşlı balıkçı Santiago, onun yanında çalışmış ve balıkçıyı çok seven Manolin ve kılıçbalığıdır. Kitap Küba'da 1950'li yıllardan geçmektedir.

    Kiatbı okurken Santiago'nun çaresizliğine, yaşlı biri olmasına rağmen hala balıkçılık yapmak zorunda olmasına ve eski günlerdeki gibi güçlü olmamasına çok üzüldüm.

    Manolin'in Santiago'ya inandığı için onu desteklemesi ve moral vermesi, hala iyi bir balıkçı olduğunu söylemesi kitabın en etkilendiğim bölümleridir.

    Santiago'nun kendisini tehlikeye atarak kıyıdan uzaklaşması ve dönüş yolu uzun olduğu için kılıçbalığını köpek balıklarının yemesini eleştirmek istiyorum. Daha küçük balık avlamaya razı olup yakınlarda avlanması daha doğru olurdu.

    YanıtlaSil
  2. Adam gerçekten çok kararlı ve kafasına koyduğu şeyi yaptı fakat kaöpekbalıkları yüzünden para olarak bir karı olmadı, yine de güzel bir kitaptı

    YanıtlaSil
  3. kitabın anlatılışını içerik zenginliğini ve imgelerini çok beğendim kesinlikle okunması gerekn bir kitap özelliklede gençler için bu günlerimizin kıymetini bilmeleri için

    YanıtlaSil
  4. Bu kitap herhalde bir seçim yapılsaydı dünyanın en iyi 10 kitabı arasına girerdi. 84 gün boyunca balık avlayamayan ve ve bir balığın peşinden nerdeyse 1 hafta koşan bir denizciyi anlatıyorum size. Herkes okumalı bu kitabı....

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle okunması gereken gençliğimiz değerini anlamak için ve zamanı iyi kullanmak için her günü dolu dolu yaşamalıyız. Burada yaşlı bir adam yaşlı olmasına rağmen azimle kafasına koyduğunu yapmaya çalışması beni çok etkiledi. Çok güzel bir kitaptı

    YanıtlaSil
  6. Yaşlı balıkçı hedefine varmak için büyük bir azim ve sabırla 84 günü zor şartlar altında geçirerek 85. günde istediğine ulaşmış ama bu sefer de kötü şansı peşini bırakmamış ve balıkçının tuttuğu büyük balığı, köpek balıkları yemiştir.Buradaki olay bize örnek olmalıdır;çünkü biz de hedeflerimize varmak için büyük bir azim ve sabırla çalışmalıyız.Bu yüzden bence güzel bir kitaptı.

    YanıtlaSil